Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday 7 August 2014

Resepi: Puding Karamel Gebuusssss

Assalamualaikum sume.. Kabare? Waras? Haaa, tudia baq hang, speaking javanese pulak aku ni.. haha.. Harapnya kawan2 sume sihat2 je ye.. yela, kena sihat ni, sebab lepas baca entry ni nak kena pegi dapur dan masak.. "Aiikkkk?? Ape nak masak pulak ni???" Biasanya pagi2 atau petang2 orang suka makan kuih muih kan? haaa, ni cheq nak share resepi simple paling mudahhhh gileeee nak wat puding karamel gebusss yang macam korang nampak org jual kat kedai tu.. hihihihihihi..

Puding karamel ni leh dikatakan kuih bermusim juga la kalau kat Shah Alam ni.. leh jumpa kuih ni masa bulan puasa je.. bulan len hampeehhh satu pun xnampak.. so, aku assume tempat len pun lebih kurang la kan? hahaha.. orang jual kuih boleh la bermusim, perut mengidam nak menelan puding karamel mne lak nak bermusim kan? ok la, cite dah panjang, taip dah 2 perenggan, jommm kite tgk resepi mudah ni dan cuba sendiri wat kat rumah k.. ^_^

      PUDING KARAMEL
      Bahan-bahan: 
400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila

[ KARAMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air


Cara-cara: 
1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree celcius. Jangan sampai mendidih.
4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.

"Macam remeh je.." Mesti korang cakap camni kan?? xde, seriusly ini antara kuih yang sedapp dan senannggg untuk dibuat.. kalau aku yang jarang2 turun dapur ni cakap senang, korang yang hari2 mengasapkan dapur tu apatah lagi kan.. kacang punyer laahh!! heee.. ni ialah hasil puding karamel yang aku wat.. mungkin sebab aku guna loyang yang diameternye lebar, jadi puding karamel aku jadi pendek la skit.. mcam kne penyek gitu.. hahaha.. penyek xpenyek, janji rasanya uummpphhhh!! terangkat habis!!! 


Selamat mencuba!!!! dah wat nanti sharing2 la k.. heee.. ^_^ ok la, mata pun dah layuuuu je ni, selamat malam ye kawan2.. until next entry, Assalamualaikum,.. :)

*eh lupe pulak nak kreditkan resepi ni.. thanks sis Hasue untuk resepi yang bessstttt ni.. kawan2 nak usha resepi len leh la blog walking kat blog sis ni ye..^_^  http://sue-hasue.blogspot.com/    


#prayforpalestine #prayforgaza #supportgaza

No comments:

Post a Comment