Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday 24 November 2012

resepi - craving for DURIAN CREPE!! :D

Assalamualaikum kawan2.. new entry lagi tuk ari ni.. haha.. seperti tajuk entry kali ni, ceritanya mestilah berkenaan dengan DURIAN CREPE' yang seakan-akan seperti satu trend lak sekarang ni.. dah 2 orang yang aku kenal try sndiri mmbuat durian crepe ni, xkurang juga yang craving sssgggttt3.. well, sekarang kan musim durian so memang makanan berasaskan durian expecially dessert durian crepe ni mmg sangat terkenal dalam kalangan suri rumah, xkurang juga penggemar2 resepi2 baru.. aku pun sebenarnya teringin gak nak try wat durian crepe ni.. ber'googling2' td nmpak macam agak simple resepinya, bahan2 yang mmg mudah nak dapat, cara atau method yang xtrlalu complicated.. hmm, insyaAllah, kalau sempat, inilah hidanagn yang wajib aku wat sebelum balik melaka... insyaAllah.. :)


dah bercerita panjang ni, baiklah aku post resepinya kat sini kan.. manala tau kawan2 leh la try cuba.. seriusly sangat simple.. check it out!! :)

RESEPI 'DURIAN CREPE'

BAHAN BAHAN
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
3 biji telur saiz sederhana
500 ml santan
1/ 2 sudu kecil garam (atau mengikut citarasa)
1 sudu kecil paste pandan/pewarna makanan
1 sudu besar  butter di cairkan 
350 gm krim (dalam kotak)


CARA CARA
  1. masukkan tepung, esen vanila, santan, garam, telur dan blend menggunakan blender. method ni untuk pastikan adunan kita betul2 halus..
  2. sementara blend tu, leh la panaskan mentega tu dalam pan dan tuang mentega yang telah dicairkan tu dalam adunan dan blend bersama lagi. 
  3. akhirnya, masukkan paste pandan ataupun pewarna makanan dalam adunan tu dan again blend lagi.. sampai betul2 sebati warnanya..
  4. tapis adunan trsebut.
  5.  panaskan kuali-tidak-melekat, dan masakkan adunan tu seperti lempeng. dalam anggaran satu senduk setiap kali masak.. *jangan terbalikkan dalam kuali.. 
  6. ulang sampai habis adunan yang kita wat td..
  7. bagi filling nya pula, putar krim sehingga btul2 kembang.
selesai persediannya, sekarang cara2 tuk menggulung crepe kita tu td.. 
  1. hamparkan crepe yang kita masak td di atas permukaan rata.
  2. letakkan filling (whipped cream) tindihkan pula dengan isi durian di tengah2 crepe tu.
  3. lipatkan bahagian kiri dan kanan dan gulung crepe tu.
  4. dh siap, smpan dlm peti ais k, barulah seddaapp makan sejukk222.. hihihi.. 

kwan2 leh gak gantikan filling whipped cream tu dengan kastard.

FILLING CUSTARD
200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

 
bagi kwan2 yang creative dan suka mencuba resepi yang baru, leh la try menggantikan durian tu dengan jagung ataupun mangga.. so we can have mango crepe or corn crepe.. woooowww, bunyinye sangat menyelerakan!! hahaha..  



sekian kwan2, assalamualaikum.. :)



No comments:

Post a Comment