Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday 7 April 2012

today is MAKAN DAY!!! :p

Assalamualaikum.. ari ni ari penghulu segala ari iaitu ari jumaat.. haha, ada 4 perkataan 'ari' dlm ayat tu.. hehe.. ari ni special day since kitorg xmkn nsi kt umh.. hehe.. sbb ari ni mak nk masak spageti!!!! hohohho.. plg best.. stelah bbrapa bulan kat melaka tu, bbrapa bulan xrasa msakan mak, ari ni mak msak special, ala2 western gitu.. hehe.. since bdan mak xbape nk sihat, so mak just ckp je nk msuk pe, nk msuk pe, aku yg tukang msukkan bhan2 n rse2 sume.. pmbantu tukg masak yg berkaliber x?? haha..  satu bnde yg aku discover ari ni, kite leh cincg dadu bwang bsar dgn cara yg lbih pntas and also ala2 chef professional gitu.. haha.. ari tu aku tgk satu rncangan mmasak ni, blja dari situ cara mcincg dadu bwg, aku try td and suprisingly ianya mnjadi!! haha.. plg xcited sorg2 kt dpur td.. haha.. lpas sgala kungg kleenngg, kunngg kleengg kt dpur tu, inilah hasilnye..~ 
hhhmmm, nmpk sdap an..? hehe.. mmg sdap ssgt3!! knyang gle mkn ni satu ari td.. hehe.. thanks mak.. <3 



ok2, enough with spageti, skrg cte first project aku lak k.. haha.. bunyi mcm project pe je kan? hehe.. xde r, sbnrnye aku nk try wat pau sndiri.. yela, suka mkn pau, tp asyik bei kt luar je an so nk try homemade pau.. punyela xcited beli brg sume.. siap print resepi on9 lg, yela xbpe nk cnfident sbb xprnh wat pun slama ni.. haha.. so, ari ni bermula lah kerja2 tuk spkan project aku ni.. ble tgk resepi tu, kne tggu 2 jam bru tpung kmbg then bru leh wat pau.. wooowww!!! 2 jam??? plg kmbg r pau tu kan.. haha.. aku pilih nk wat inti kcg merah since abah elok mkn kcg merah tuk shatkan bdan dia.. lgpun aku pun suke pau kcg merah kalau dbandingkan ngn inti len.. so kacang merah, DECIDED!!


ni proses perap doh pau slama 2 jam.. dripada sparuh besen tu, lpas 2 jam jd spenuh penuhnya dlm besen tu.. haha.. ajaibnye ibu roti ni an..? :p



smntara tggu doh ni kmbg, aku pun wat r inti kacang merah tu.. sbnrnye dlm byk2 hal, ha inti ni la yg plg ssh nk wat.. dah r kne rendam lame, rebus lme gle.. hampir 3 jam rsenye rebus kacang tu bru lmbut.. plg lme an? huhu.. tp akhirnya sp gak inti kacg merah aku tu.. 

so bgkus, punye bgkus, punye bugkus, dptla 27 bji pau.. hehe.. sgt byk ye kwan2.. huhu.. mmg puas aku mkn pau 2,3 ari ni.. hahaha..comel je bntuk die, bulat2.. hehe.. *ade lak pau bersegi2 an.. :p









nmpk cam comel je an.. hahaha.. :p




hasil sbnr pau ni sbnrnya xbrapa nk mmberansangkan r.. mybe ni first time aku wat pau n, die xbpe nk jd xpecially intinye kurg manis skit.. bkn skit, byk sbnrnye.. huhu.. tp pape pun, ni satu pngalaman yang akan aku bwa nnt, insyaAllah will improve it for the next time.. tu pun klu still nk wat r an.. hehe..


bila first try rase pau buatan sndiri ni, mak ai, mcm nk jerit pun ada sbb intinye seriusly tawar sgt3.. tapi abah ckp ni pau untuk org tua2, bleh la.. huhu.. mybe btul la kot resepi aku gne tu mmg nk wat twar2.. hehe.. xtau r abah nk jaga ati aku ke pe, tp abah ckp sdap n abah mkn byk.. hahaha.. thanks abah, pjuk ati iqah ni.. :) aku ckp, aku xnk wat g sbb dah frust sgt2, tp abah pjuk jgn giveup, len kali wat lg yg better punyer version.. hehe.. cik abg syg pun ckp cmtu, suh wat utk die konon, ntah ble la kan?? hehe.. insyaAllah, satu ari nnt klu ada ksempatan i watkan tuk u lak k.. :) 


so entry ari ni, smpai sini je la.. hehe. pnjg sgt dah mnaip ni, nnt ada cte bru kite story2 lg k.. bye, sayonara, annyong!! haha.. dh knapa lak aku brbahasa luar negara nih? haha.. ok la, merepek je lme2 ni.. bye kwn2, assalamualaikum.. :)


P/S: sje je nk post gmbr g knduri.. hahaha.. BYE!! :)



No comments:

Post a Comment