Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday 23 June 2016

Resepi: Cucur Badak Keledek Manis~

Assalamualaikum semuaaaa~~ Lamanya si SM seorang ni tak menaip kat blog comel ni kan? hahaha.. Soalan wajibbb!! Sihat ke kawan2 semua? Salam Ramadhan buat yang beragama Islam, semoga Ramadhan tahun ini lebih bermakna dan lebih baik dari yang sebelumnya.. hee.. "SM ni tanya orang, dia tu apa khabar? Dah la lamaaa menyepi ye idokk?" Kahkahkah.. Alhamdulillah makin sihat ni uollss, macam2 makan, macam2 sumbat.. sihat kemain.. hahaha.. 

Ok, tutup sudah muqadimah merepek aku, now back to our title kali ni; Resepi: Cucur Badak Keledek Manis~ "Uisshh, manis sangat ke cuq badak SM ni?" Haaa korang kenalah try buat nak tahu manis ke x.. haha.. Alkisahnya cucur badak ni, request dari anak buah tersayang aku tu ha.. dua orang anak dara tu sibukkk sangat nak makan cucur badak acu buat, sedap katanya.. nampak na menipu, aku mana pernah buat cucur badak bgai sebulum ni.. hahaha.. Busy busy pun kenalah cari masa untuk puaskan kerenah dorang ni.. Baik kan acu dorg? ppfffttttt.. hahahaahha.. Ok, korang boleh cuba resepi yang aku bagi kat bawah ni k, senang sangat2! Buat sekali mesti rasa nak buat lagi, gituuu~ ;)

Bahan-Bahan

Inti:
1/2 biji kelapa parut putih
100 gram udang kering
1 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
3 sudu pes cili yang telah dikisar
Secubit gula dan garam untuk perasa
Minyak untuk menumis

Doh:
250 gram ubi keledek manis (warna ungu)
3 1/2 sudu tepung gandum
Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara

1. Kisar bersama udang kering, bawang putih, bawang besar dan pes cili sehingga halus.

2. Tumis bahan yang telah dikisar tadi sehingga sedikit kering. 

3. Masukkan kelapa parut dan goreng bersama sehingga kering dan kelapa masak. Anggaran masa adalah dalam 10 minit macam tu. Tengok uga la kelapa korang tu dah ringan ke belum ye.

4. Dah masak, ketepikan dan biarkan sejuk.

5. Untuk doh, basuh dan rebug keledek manis korang tu sampai lembut. Lepas dah lembut, keluarkan dari periuk dan kupas la kulit dia ye. (*Tips!! rebus sekali keledek tu dengan kulitnya, lagi manis dan berkhasiat).

6. Lenyek sampai halus keledek tu, dan gaulkan dengan tepung gandum yang ditambah sikit demi sedikit. Untuk tepung ni, quantiti nya jangan la korang lurus sangat ikut benor2 aku tulis kat atas tu. Kalau dah 3 sudu tapi adunan korang masih melekat-lekat dan lembik, korang tambah la lagi sikit-sikit sampai doh tu jadi nicee je untuk korang bulat-bulatkan nanti.

7. Uli doh bulat-bulat lebih kurang besar bola golf tu, kemudian letakkan inti kelapa tadi di tengah-tengah. Golek-golekkan atas telapak tangan korang untuk pastikan inti tadi tertutup rapi.

8. Ulang langkah 7 sampai habis doh dan kelapa korang. Sementara tu boleh la panaskan kuali dan minyak untuk menggoreng.

9. Goreng cucur badak tadi sehingga warna perang keemasan, jangan sampai hitam pulaakkk!! tu badak jadinya.. :D 


Taraaaa dah siaapp!! Bolehlah dihidangkan sebagai kuih untuk berbuka puasa ataupun moreh lepas terawih pun sodap jugaa ni~~ Senang kan? 1 2 3 je dah siap.. Gituu ayat aku.. hahahaha.. ok la, dah share resepi, share gambar la pulak kan.. hihi.. Kalau korang nak tau, keledek manis ni bila dilenyek dia akan kaler hijau skit.. korang jangan la takut pulaakkk, dah memang warnanya begitu.. hahaha.. rileekkss ok, bila dah goreng, korang makan, peergghh confirm jatuh cinta.. *overnya perumpamaan.. :D


Cucur badak keledek manissss


Inti sambal kelapa yang ummpphhhh!! Dahsyat! :D


Sekarang, list bahan dan ada, resepi pun dah apa, apa lagii uolllss.. pergi la Mydin ke Giant ke beli bahan2 untuk cucur badak korang,k. Selamat mencubaaaa!! <3 Until next entry, assalamualaikum.. :)





No comments:

Post a Comment